От 2 до 6 септември, в Градска художествена галерия Созопол, ще

...
От 2 до 6 септември, в Градска художествена галерия Созопол, ще
Коментари Харесай

Аполония 2020: Андрей Даниел - последните седем години |

От 2 до 6 септември, в Градска художествена изложба Созопол, ще бъде показана фотоизложба на Стефан Джамбазов  " Андрей Даниел - последните седем години ".

Тази галерия е опит за къс репортажен роман с образни акценти от последните седем години на огромния художник, учител и влъхва проф. Андрей Даниел (1952-2020). Имахме щастието да се виждаме по–често по разнообразни мотиви в тези последни негови години с изключение на поради другарството, само че и по отношение на нашия уебсайт и Фондация „ Въпреки ”. Разговорите и срещите ни бяха свързани с подготовката и откриванията на негови изложения, както и на учениците му, на които извънредно държеше.

Обикновено приказваме за първите седем години в живота на един човек. Но тук фотосите демонстрират някои моменти от последните седем – също значими и магични от земния му път. В тях за Андрей имаше доста позитивни страсти – самопризнания, работа в Академията в София и филиала в Бургас, само че и тежко боледуване. Но той не се съобщи на заболяването и работеше, и преподаваше до края… И беше благополучен. Защото твърдеше и вярваше, че хората на изкуството би трябвало да синтезират смисъл. „ И в случай че не се научим да измисляме смисъл, да синтезираме за себе си и за близките, за доста огромни групи хора смисъл, то това битие ще бъде по-скоро някакъв тип вегетация ”, споделя пред " "  Андрей Даниел.

А аз имах удоволствието и шанса през тези години да фотографирам някои събития от живота на художника. Предлагам и вие да се докоснете до тях и нека усетите през изображението неговата страст и мисъл…

Стефан Джамбазов

Проектът на Фондация " Въпреки " е подсилен от НФ " Култура ". Партньор е Фондация " Аполония ". Фотоизложбата е част от " Празници на изкуствата " Аполония " 2020.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР